|
|
|
... krémtúróhoz. A félretett 2 teáskanálnyi krémtúróhoz hozzáadunk fél csomag étkezési zselatint és 1 dl vizet. Jól összekeverjük, és forrásig melegítjük. Miután a zselatin kicsit lehűlt és kezd dermedni, a tejszínes krémtúróhoz adjuk.
A kihűlt piskótát darabolt (vagy egész szem) eperrel megszórjuk, és az elkészített krémet ráöntjük. A tetejét díszíthetjük gyümölccsel. Ezut... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... az végtelenül tud fájni is, de ami halhatatlan, az még a végtelen fájdalmat is túlélni kényszerül. De sajnos korántsem nyomtalanul: a szerelmükben magukra hagyott tündérek lelke gyémánttá dermed. Gyönyörű marad, és továbbra is ott csillog benne és rajta a szivárvány minden színe és fénye, ami a halandókat továbbra is gyönyörűséggel tölti el. De a tündér maga tudja, fájdalmasan érz... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Két dal
Éji dal
Néhány éjjelre, padra, kőre,
adjatok nékem fekhelyet.
Én nem vagyok jó gazda ökre,
se lány, se bolha, se beteg.
Jusson a néniknek nagy bögre,
szerető mindnek, ki szeret -
áldott, mert élek én örökre,
aki egy éjre eltemet.
1928. márc. / dec.
Dal
Derűs vagyok és hallgatag,
pip... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... érzés sem fogta el, hogy valami vétségen kapták. Igazából e pillanatban képtelen lett volna minősíteni a férfi mozdulatát vagy a saját viselkedését. Tudata rögzítette az eseményt, majd megdermedt. Azután pedig már csak várta félbeszakadt álmainak folytatását.
A férfi keze nem mozdult. De mégsem lehetett volna passzívnak mondani. A puszta súlyával nyomást gyakorolt a klitorisz... |
|
|
|
|
|
|
|
Szép a fenyő télen-nyáron,
sose lepi dermedt álom:
míg az ágán jég szikrázik,
üde zöldje csak pompázik.
Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az új esztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartotta a szemlét. Ennyi idő után - még ha igaz is, amit apja mesélt róla - a colombre minden bizonnyal felhagyott az ostrommal.
De azért csak maradt, kővé dermedve, dobogó szível. Mert, lám, két-háromszáz méterre a mólótól, a nyílt tengeren, ott úszkált a baljós hal, igen, lassan úszkált föl-alá, időnként kiemelve pofáját a vízből, s a pa... |
|
|
|
|
|
|
|
... felforrt, belekeverjük a kukorica pelyhet, hagyjuk egy kicsit kihűlni, és formázzuk, az - az a citromfacsaró kupaknak a belsejét megtöltjük, és azonnal ki is fordítju... |
|
|
|
|
|
|
|
... Megkenjük vele a lapokat, egymásra illesztjük, bevonjuk krémmel a torta oldalát is. A cukrot az ecettel aranysárgára pirítjuk, a félretett lapra simítjuk (gyorsan kell dolgozni, mer hamar, megdermed!), még melegen, meleg késsel megjelöljük a leendő szeletek helyét. A tejszínt kemény habbá verjük, rózsákat, girlandokat nyomunk belőle a torta tetejére. Miután a cukormáz kihűlt, mele... |
|
|
|
|
|
|
|
... az végtelenül tud fájni is, de ami halhatatlan, az még a végtelen fájdalmat is túlélni kényszerül. De sajnos korántsem nyomtalanul: a szerelmükben magukra hagyott tündérek lelke gyémánttá dermed. Gyönyörű marad, és továbbra is ott csillog benne és rajta a szivárvány minden színe és fénye, ami a halandókat továbbra is gyönyörűséggel tölti el. De a tündér maga tudja, fájdalmasan érz... |
|
|
|
|
|
|
|
MAGYAR PITE
Tészta hozzávalói:
1,05kg liszt
2 sütőpor
30 dkg porcukor
1,5kávésk. szódabikarbóna
15dkg zsir
4 evők. méz
3 evők.tejföl
2-2,5dcl tej
2 egész tojás
A lisztet, sütőport, porcukrot, szódabikarbónát szárazon elkeverjük, majd a zsirral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, tojást és a tejet ( előbb 2dcl, majd ... |
|
|
|
|
|
|
|
... közepére egy kókuszos gombócot teszünk, majd újra összegömbölygetjük ugyanúgy, mint amikor szilvásgombócot készítünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk, végül hűtőszekrényben vagy mélyhűtőben dermedni hagyjuk, Tálaláskor forró vízbe mártott késsel félbevágjuk, és egy-egy negyed dióval díszítjük.
2.
Morgós csúcs
Elkészítési idő:30 perc
Nehézség:könnyű
|... |
|
|
|
|
|
|
|
... felforrt, belekeverjük a kukorica pelyhet, hagyjuk egy kicsit kihűlni, és formázzuk, az - az a citromfacsaró kupaknak a belsejét megtöltjük, és azonnal ki is fordítjuk belőle. Hagyjuk megdermedni és fogyasztható. A kukoricapehely ropog a fog alatt, mint a karamell. (Ha dermedés előtt fogyasztanánk, akkor még nyúlik, ragad és szét is csúszik, nem élvezhető).
[k... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejfölt a vaníliás cukorral és a maradék cukorral ízesítjük. A maradék zselatint feloldjuk, 2-3 evőkanál krémmel elkeverjük, és a többi krémhez adjuk. 4 dl tejszínt felverünk. A habot a dermedő tejfölös krémbe forgatjuk, és 2/3-át a gyümölcsökre simítjuk. A tojáslikőr 2/3-ával meglocsoljuk, márványosra keverjük, és elsimítjuk. Ráhelyezzük a második lapot, végül a maradék krémmel é... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Sárgabaracksajt
Egy kiló hámozott, magozott puhára főzött sárgabarackot szitán áttörünk, majd ezzel a péppel összefőzzük az egy kiló cukorból és 5 dl vízből készített szirupot. Dermedés- próba után étolajjal vékonyan kikent, lapos formába öntjük, ahol megdermesztjük. A formákból kivéve két hétig meleg helyen szikkasztjuk, naponta forgatva, fóliába csomagolva szár... |
|
|
|
|
|
|
|
SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
A HÚS ELŐKÉSZÍTÉSE
A húst bő, hideg vízben mossuk tisztára. Ha nagyon szennyezett és zsíros, akkor langyos vizet használunk, de - kivéve a pácolt, sózott, füstölt húsokat - sosem áztatjuk. (Az erősen sózott, füstölt húst néhányszor leforrázzuk, majd hideg vízben lemossuk. A túlontúl sötét húsok színének frissítésére is szokás, forrázást a... |
|
|
|
|
|
|
|
... megpároljuk. Leszűrjük, villával összetörjük és hozzákeverjük a kanálnyi forró vízben feloldott zselatint és a fűszereket. Hideg vízbe mártott formába öntjük, és legalább két óráig hagyjuk dermedni. A lekvárt 2 kanálnyi forró vízzel hígítjuk, és leöntjük vele az almapudingot.
Ausztrál gesztenyés pulyka
A felengedett mélyhűtött gesztenyemasszát eldolgozzuk 1 db tejben ázt... |
|
|
|
|
|
|
|
... sűrített tejet, a mézet és a cukrot. Kis lángon folyamatosan kevergetjük, amíg karamell színe lesz, ez kb.15 perc. Hozzákeverjük a mogyorót és a tésztára öntjük majd berakjuk a hűtőszekrénybe dermedni. Gőz fölött megolvasztjuk a két féle csokoládét, majd belekeverjük az olajat és ráöntötjük sütire és megszórjuk mogyoróval. Hűtőszekrénybe rakjuk.
Nagyon finom sütemény, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik.
Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre.
Ismét tegyük hűtőbe dermedni!
Amikor a csokis réteg megdermed, keverjük ki a tejszín másik felét, és azt is kenjük rá.
Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be.
A süteményt t... |
|
|
|
|
|
|
|
... babapiskótával a forma alját és oldalát kirakjuk. A
közepébe belesimítjuk a csokoládékrémet, a tetejére pedig a maradék babapiskótát rárakjuk.
Fóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Tálaláskor a formából kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és bevonjuk a csokoládémázzal (a csokoládét a tejszínnel felolvasztjuk) Ismét dermedni hagyjuk, végül forró v... |
|
|
|
|
|